Πέρα από ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα τραυματισμό στα γόνατα και πώς, ιδανικά, μπορούμε να προλάβουμε την επιδείνωσή του;
Τα γόνατα είναι από τις πιο πολυτραυματισμένες αρθρώσεις του σώματος, ενώ ο πόνος που συνοδεύει τον τραυματισμό είναι ένας από τους πιο έντονους.
Το κακό, δυστυχώς, είναι ότι το πρόβλημα στα γόνατα, είναι πολύ πιθανό να σας ακολουθεί σε όλη σας τη ζωή, γι’ αυτό η αντιμετώπισή του είναι περισσότερο στάση ζωής, παρά μια θεραπεία με ημερομηνία λήξης.
Πέρα λοιπόν από ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα τραυματισμό στα γόνατα και πως, ιδανικά, μπορούμε να προλάβουμε την επιδείνωσή του;
Ξεκούραση
Η πρώτη σας κίνηση θα πρέπει πάντα να είναι να ξεκουράσετε την τραυματισμένη περιοχή. Φροντίστε να μην μην επιδεινώσετε τον πόνο, ειδικότερα αν είναι στο αποκορύφωμά του και αφήστε το πόδι να ξεκουραστεί, κατά προτίμηση, βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από το γόνατό σας. Η διατήρησή του σε επίπεδο υψηλότερο από εκείνο της καρδιάς θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του πρηξίματος.
Πάγος
Ο πάγος κάνει καλό στο πρησμένο γόνατο και ανακουφίζει από τον πόνο, είτε προέρχεται από τραυματισμό, είτε από μια έξαρση της αρθρίτιδας. Φροντίστε ο πάγος να αγκαλιάζει το γόνατο (όπως πετυχαίνει ο κατεψυγμένος αρακάς) και αφήνετέ τον για 20 λεπτά της ώρας για να πετύχετε έτσι υποχώρηση της φλεγμονής. Χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι ύφασμα, μεταξύ του ποδιού και της παγοκύστης, αν νιώθετε ότι παγώνετε περισσότερο του ανεκτού και κάθε φορά που βάζετε τον πάγο, έχετε το πόδι σας ελαφρώς υπερυψωμένο.
Αντιφλεγμονώδη
Με τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας δοκιμάστε να αντιμετωπίσετε τον οξύ πόνο με ειδική αγωγή με αντιφλεγμονώδη, αν δε μπορείτε να κάνετε υπομονή και οι αντοχές είναι περιορισμένες. Καλό είναι, ωστόσο, να γνωρίζετε πως η συνεχόμενη και όχι αποσπασματική λήψη τους θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Άσκηση
Ο τραυματισμός στα γόνατα, δε σημαίνει τερματισμό της γυμναστικής, αλλά μόνο επαναπροσδιορισμό των ασκήσεων. Η ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν τα γόνατα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, ενώ τα δυο πράγματα που θα ήταν καλό να αποφύγετε στην μετατραυματική γυμναστική σας είναι το τρέξιμο και οι εκτάσεις των ποδιών σε μηχανήματα με βάρη, που θα επιβαρύνουν περισσότερο την άρθρωση. Προτιμητέες ασκήσεις είναι το περπάτημα, το ποδήλατο και διατάσεις που θα σας προτείνει ο φυσικοθεραπευτής σας.
Βοηθητικές τροφές
Τροφές που βοηθούν στην αποκατάσταση της άρθρωσης είναι το γάλα χωρίς λιπαρά, τα μούρα, το τζίντζερ, ο λιναρόσπορος, η σόγια και τα ψάρια πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης σημαντικό ρόλο στη θεραπεία παίζει και η βιταμίνη C. Ιδανικά ακόμα, και για τις πρώτες 48 ώρες του τραυματισμού αποφύγετε την εκτεταμένη κατανάλωση αλατιού, που οδηγεί στην κατακράτηση υγρών, την ενίσχυση του πρηξίματος και την αύξηση του πόνου, ενώ καλό θα ήταν ακόμα να κόψετε το κάπνισμα, αφού με τη σειρά του μπλοκάρει την απρόσκοπτη κυκλοφορία του αίματος, η οποία βοηθάει στην αποκατάσταση της υγείας της περιοχής.
Απώλεια βάρους
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως για κάθε μισό κιλό που χάνετε, το γόνατό σας νιώθει πιο ελαφρύ κατά 2 κιλά! Η σωστή διατροφή, λοιπόν, και η άσκηση, μπορούν και τα δυο από μόνα τους να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της άρθρωσης, αλλά ο συνδυασμός τους έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς ανακουφίζει από το πολύ βάρος τα γόνατα, ενώ παράλληλα η γυμναστική τα ενδυναμώνει.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο....μοιραστείτε το
Για περισσότερο Κάνε Το Μόνος - DIY κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα .
ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ DO IT YOURSELF
ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ DO IT YOURSELF