Κάνε Το Μόνος - DIY: Πώς θα αποφύγουμε τη θυλακίτιδα κατά την αποτρίχωση;

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Πώς θα αποφύγουμε τη θυλακίτιδα κατά την αποτρίχωση;


Οι τρίχες που εγκλωβίζονται στο δέρμα μετά το ξύρισμα ή τη χαλάουα είναι πιθανό να δημιουργήσουν φλεγμονή (θυλακίτιδα). Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση;

Συχνά η διαδικασία αποτρίχωσης με ξυραφάκι, χαλάουα κ.λπ. μπορεί να προκαλέσει μια επιφανειακή λοίμωξη στον τριχικό θύλακα, λόγω του ότι η τρίχα εγκλωβίζεται στο δέρμα. Μπορεί να εμφανιστεί στα πόδια, το πρόσωπο, το μπικίνι και τα χέρια αλλά και στην περιοχή της πλάτης. Το αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι είτε ήπιο ερύθημα και φαγούρα τοπικά, είτε και δημιουργία κύστης το οποίο μπορεί να συνοδεύεται με έντονο πόνο.

Τι κάνουμε;

1:Το πρώτο μας μέλημα είναι να προλάβουμε την εμφάνιση του προβλήματος εφαρμόζοντας μετά το ντους κερατολυτικές κρέμες (π.χ. στα πόδια). Αυτές μπορεί να περιέχουν οξέα φρούτων σε ποσοστό 15%.

2: Σε περίπτωση που η θυλακίτιδα έχει εμφανιστεί και έχουν δημιουργηθεί σπυράκια στο δέρμα εξαιτίας της, ο γιατρός θα συστήσει τη χρήση μιας αντιβιοτικής κρέμας τοπικά, σε μορφή λοσιόν ή τζελ, για περίπου δύο εβδομάδες. Εναλλακτικά, ο ειδικός μπορεί να προτείνει εφαρμογή λέιζερ αποτρίχωσης με σκοπό να κάψει το θύλακα της τρίχας εσωτερικά, ώστε αυτή να πέσει σταδιακά από μόνη της.

3: Αν η φλεγμονή είναι έντονη και δημιουργηθεί κύστη στο δέρμα, τότε είναι πιθανό να χρειαστεί διάνοιξη με ειδικό χειρουργικό λέιζερ ή μικροχειρουργική διαθερμία.

Εάν χρησιμοποιείς ξυραφάκι μπορείς να κάνεις τα εξής:

1. Μάθε να ξυρίζεις τα πόδια σου σύμφωνα με την φορά των τριχών και όχι κόντρα. Μπορεί να σου πάρει περισσότερο χρόνο αλλά θα αποφύγεις το πρόβλημα της θυλακίτιδας.

2. Απέφυγε τα ξυραφάκια με πολλές λεπίδες. Κάθε χρόνο βγάζουν από ένα καινούργιο προϊον με όλο και περισσότερες λεπίδες. Μπορεί αυτά τα ξυραφάκια να μειώνουν τον χρόνο που ξυρίζεσαι αλλά δεν σου λένε ότι με αυτή την μέθοδο την θυλακίτιδα την έχεις στο τσεπάκι σου. 

3. Ξύρισε τα πόδια σου με αφρό ξυρίσματος. Βρες κάποιο προϊόν που θα ενυδατώνει παράλληλα την επιδερμίδα σου. 

Τι να κάνεις για να αποφύγεις την θυλακίτιδα:

- Πριν από κάθε αποτρίχωση θα πρέπει να μουσκεύεις το δέρμα σου με ζεστό και όχι κρύο νερό. Αν δεν κάνεις μπλουμ στην μπανιέρα , πάρε μια πετσέτα μπάνιου, βούτηξέ την σε ζεστό νερό και τρίψε το δέρμα σου με κυκλικές και απαλές κινήσεις. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που θέλεις να κάνεις αποτρίχωση αλλά και στην περίπτωση που θέλεις να αφαιρέσεις τις εγκλωβισμένες τρίχες. Με αυτή τη διαδικασία, βοηθάς τις τρίχες να μεγαλώσουν φυσιολογικά. 

- Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις σφουγγάρι λούφας σε καθημερινή βάση. Πρόσεξε μην το παρακάνεις και πληγώσεις το δέρμα σου. 

- 1 φορά την εβδομάδα κάνε πίλινγκ για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα. 

Τι μπορείς να κάνεις για τις ήδη εγκλωβισμένες τρίχες: 

1. Εάν οι "γυρισμένες" τρίχες είναι ορατές, μπορείς να τις τραβήξεις με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Πρόσεξε μόνο... μην τις βγάλεις από την ρίζα, απλά απεγκλώβισε το ορατό στέλεχος της τρίχας και βάλε αμέσως οινόπνευμα, κρέμα fucidin ή κάποια κρέμα κατά της ακμής για να αποφύγεις την μόλυνση. Σε περίπτωση που η τρίχα δεν βγαίνει και βρίσκεται στις βαθύτερες στοιβάδες την επιδερμίδας μην προσπαθήσεις να την βγάλεις. Άστην όπως είναι. 

2. Φτιάξε λοσιόν με ασπιρίνη και οινόπνευμα. Βρες κάποιο μπουκαλάκι σε μορφή σπρέυ και ρίξε μέσα 4 ταμπλέτες ασπιρίνης και οινόπνευμα 70 βαθμών . Το διάλυμα αυτό θα το ψεκάζεις στις πάσχουσες περιοχές 2 φορές την ημέρα. 

3. Φτιάξε διάλυμα με tea tree oil. Σε ένα μπουκαλάκι ρίξε λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο και γέμισε το υπόλοιπο μέρος με νερό. Ψέκασε τις προβληματικές περιοχές 3-4 φορές την μέρα 


Εαν έχουν εμφανιστεί σημάδια και καφέ κηλίδες μπορείς να φτιάξεις αυτή τη πάστα για να αρχίσουν να εξαφανιστούν:
1 κουταλάκι σόδα και λίγες σταγόνες λεμόνι. Την πάστα που θα φτιάξεις θα την απλώνεις το βράδυ στα σημεία που έχουν σημάδια για 15' το πολύ. Στην συνέχεια θα την απομακρύνεις με σκέτο νερό. Θέλει χρόνο να ξέρεις... Μην το κάνεις για 1 εβδομάδα και μετά τα παρατήσεις.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο....μοιραστείτε το 
Για περισσότερο Κάνε Το Μόνος - DIY κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα .

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ DO IT YOURSELF