Κάνε Το Μόνος - DIY: Ποιο είναι το πιο ωφέλιμο, το ασπράδι ή ο κρόκος;

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Ποιο είναι το πιο ωφέλιμο, το ασπράδι ή ο κρόκος;


Τρελαίνεστε για αυγά; Αν ναι, ίσως έχετε αναρωτηθεί αρκετές φορές τι είναι πιο ωφέλιμο –το ασπράδι ή ο κρόκος του αυγού; Οι ειδικοί λένε ότι, γενικά, είναι υγιεινό να καταναλώνουμε ολόκληρο το αυγό. Και αυτό επειδή το κάθε μέρος του αυγού έχει συγκεκριμένα συστατικά, τα οποία σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε στο παρόν άρθρο.

Τα αυγά είναι ουσιαστικό μέρος της διατροφής μας, μια πλούσια πηγή θρεπτικών ουσιών που αξίζει να συμπεριλαμβάνεται στα καθημερινά σας γεύματα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το μύθο της υψηλής τους περιεκτικότητας σε χοληστερίνη. Πρόκειται για κυρίως μη κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ιδανικά για τη φροντίδα του καρδιαγγειακού σας συστήματος.

Τι λέτε, θέλετε να δούμε τις ωφέλειες κάθε μέρους του αυγού;

Ωφέλειες από το ασπράδι του αυγού


Τι σας αρέσει πιο πολύ στα αυγά, το ασπράδι ή ο κρόκος; Πολλοί άνθρωποι ξεχωρίζουν το ένα μέρος του αυγού από το άλλο, πιστεύοντας ότι έτσι προσέχουν περισσότερο τη χοληστερίνη τους. Θεωρείται ότι το ασπράδι του αυγού είναι το πιο υγιεινό μέρος του. Ας δούμε όλες τις ωφέλειες του:

Το ασπράδι του αυγού δεν περιέχει καθόλου λίπος. Έχει πολύ λίγες θερμίδες, γεγονός που το καθιστά μια πολύ υγιεινή τροφή. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προκύπτει όταν τρώμε το αυγό τηγανητό, για παράδειγμα, καθώς το λάδι που χρησιμοποιείται είναι εκείνο που περιέχει το λίπος που είναι επικίνδυνο για την υγεία μας.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Το ασπράδι του αυγού περιέχει λιγότερες θερμίδες από τον κρόκο.
Είναι κατάλληλο για το αδυνάτισμα. Πολλοί άνθρωποι τρώνε μόνο το ασπράδι των αυγών για πρωινό, επειδή εξασφαλίζει πολλή πρωτεΐνη και βιταμίνες και ταυτόχρονα χορταίνει. Ωστόσο, δεν συνιστούμε να τρώτε μόνο ασπράδια αυγών για πρωινό. Είναι καλύτερα να τα συνδυάζετε με άλλες τροφές, όπως με ένα μπολ βρώμης ή με ένα smoothie φρούτων, για παράδειγμα.
Το ασπράδι του αυγού χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές ομορφιάς: είναι εξαιρετικό για να τονώσετε και να απαλύνετε το δέρμα, ενώ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κάθε είδους ερεθισμού.
Το ασπράδι του αυγού περιέχει επίσης ένα είδος πεπτιδίου που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ωφέλειες του κρόκου


Ο κρόκος του αυγού περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από το ασπράδι.
Ο κρόκος περιέχει πολύ λίπος. Σίγουρα το γνωρίζετε αυτό. Η περιεκτικότητά του είναι περίπου 4 γραμμάρια λίπους ανά αυγό, από το οποίο μόνο το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένο και όχι καλό λίπος. Το υπόλοιπο μέρος αποτελείται από μη κορεσμένα λιπαρά, που είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό. Το επίπεδο χοληστερίνης του κρόκου είναι πολύ χαμηλό, επομένως δεν είναι βλαβερό για τους υγιείς ανθρώπους. Αν τείνετε να έχετε υψηλή χοληστερίνη, μπορείτε να περιορίσετε κάπως την κατανάλωση αυγών, ωστόσο μην τα αφαιρέσετε εντελώς από τη διατροφή σας, αφού είναι πολύ ωφέλιμα λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.
Ο κρόκος του αυγού περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Είναι πλούσιος σε σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο. Ως προς τις βιταμίνες , περιέχει τις εξής: βιταμίνη Α, Ε, D, Β9 (φολικό οξύ), B12, B6, B2 και B1. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είναι μία από τις λίγες τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D.
Μία ακόμα πληροφορία για τον κρόκο του αυγού την οποία δεν πρέπει να αγνοούμε: περιέχει μια ουσία που ονομάζεται χολίνη. Γνωρίζετε γιατί η ουσία αυτή είναι ωφέλιμη; Είναι εξαιρετική για την υγεία του εγκεφάλου, για τη μνήμη και για την καταπολέμηση ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή η άνοια. Αναμφισβήτητα εντυπωσιακό.
Ο κρόκος του αυγού είναι επίσης πλούσιος σε λεκιθίνη. Η συγκεκριμένη ουσία συνδέεται με τη χοληστερίνη για να την εμποδίσει να απορροφηθεί εντελώς από το σώμα. Η λεκιθίνη είναι ουσιαστική για τη θρέψη και τη φροντίδα του μυελού των οστών, του εγκεφάλου, του συκωτιού, της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Συμβάλλει στη φροντίδα της υγείας της καρδιάς μας και βοηθάει επίσης στη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης. Ποιος μπορεί τώρα να πει ότι η κατανάλωση κρόκων αυγού είναι κάτι ανθυγιεινό; Απολύτως κανένας!
Πολλοί άνθρωποι τρώνε ωμούς κρόκους αυγών ή τους προσθέτουν ωμούς σε smoothies για να εξασφαλίσουν πρωτεΐνη. Αυτό είναι λάθος. Η κατανάλωση ωμών κρόκων αυγού μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως η σαλμονέλα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι πάντα καλύτερο να τρώτε τον κρόκο του αυγού μαγειρεμένο, αφού οι ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητές του παραμένουν οι ίδιες και ταυτόχρονα αποφεύγετε τα πιθανά προβλήματα.

Συμπερασματικά: τι είναι πιο ωφέλιμο, το ασπράδι ή ο κρόκος; Και τα δύο μέρη του αυγού είναι υγιεινά. Το ασπράδι του αυγού δεν έχει λίπος και ο κρόκος του, αν και περιέχει μια μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, είναι πολύ πλούσιος σε πρωτεΐνη. Τι συνιστούμε; Τρώτε τα αυγά ολόκληρα. Σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία, μπορείτε να προσφέρετε το καλύτερο αποτέλεσμα για την υγεία σας. Επιπλέον τα αυγά είναι νοστιμότατα!
Αν και το ασπράδι του αυγού δεν περιέχει λίπος, ο κρόκος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, επομένως και τα δύο κάνουν καλό και πρέπει να τα τρώτε μαζί.
Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση....μοιραστείτε το!
Για περισσότερο Κάνε Το Μόνος - DIY κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα .