Κάνε Το Μόνος - DIY: Φαλάκρα, απώλεια μαλλιών και έλλειψη σιδήρου

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Φαλάκρα, απώλεια μαλλιών και έλλειψη σιδήρου


Η φαλάκρα και η απώλεια μαλλιών σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την σιδηροπενική αναιμία, την έλλειψη δηλαδή σιδήρου από τον οργανισμό, ιδιαίτερα σε άνδρες αλλά και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την σύνθεση του DNA

Ο μηχανισμός σύμφωνα με τον οποίο οι μειωμένες αποθήκες σιδήρου επηρεάζουν την απώλεια μαλλιών και την δημιουργία φαλάκρας, δεν είναι απόλυτα γνωστός σήμερα. Αυτό που είναι τεκμηριωμένο είναι ότι ο σίδηρος είναι ένας συμπαράγοντας της αναγωγάσης των ριβονουκλεοτιδίων, ενός ενζύμου το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην σύνθεση του DNA του οργανισμού.

Τα κύτταρα των τριχών πολλαπλασιάζονται εξαιρετικά γρήγορα

Τα κύτταρα του τριχικού θύλακα είναι από το πιο γρήγορα πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα στον οργανισμό που χρειάζονται σε μεγάλο βαθμό αυτό το ένζυμο για να συνθέσουν DNA κατά την διάρκεια του πολλαπλασιασμού τους και άρα η παρουσία του σιδήρου τους είναι ιδιαίτερα απαραίτητη. Επίσης τα κύτταρα αυτά, είναι πολύ ευαίσθητα ακόμα και σε μικρή ελάττωση της διαθεσιμότητας του σιδήρου στον οργανισμό και την «αντιλαμβάνονται» αμέσως είτε με απώλεια ποσότητας μαλλιών είτε με ελάττωση του ρυθμού αύξησης της τρίχας.

Διάφορες μορφές αλωπεκίας σχετίζονται με ανεπάρκεια σιδήρου στις γυναίκες

Η φαλάκρα δεν δημιουργείται λόγω έλλειψης σιδήρου μόνο στους άνδρες, αλλά έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση 3 μορφών αλωπεκίας και στις γυναίκες :
Γυροειδής αλωπεκία : σε ποσοστό 17% σε γυναίκες ηλικίας από 17-70 ετών
Ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία : σε ποσοστό 52% ηλικίας 18-79 ετών
Διάχυτη τελογενής αλωπεκία : σε ποσοστό 6% σε γυναίκες ηλικίας 11-72 ετών


Διατροφική αντιμετώπιση

Ως γνωστόν το κόκκινο κρέας , τα πουλερικά και τα ψάρια, έχουν μεγάλο ποσοστό σιδήρου ο οποίος είναι απορροφήσιμος από τον οργανισμό κατά 30%. Οι μη ζωικές τροφές έχουν επίσης μεγάλα ποσοστά σιδήρου ο οποίος απορροφάται όμως μόνο 10%.Οι τροφές αυτές είναι :
Τα καρύδια
Τα όσπρια
Φασολάκια
Τα σκούρα πράσινα λαχανικά
Οι σταφίδες
Και τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά

Οι τροφές αυτές όταν καταναλωθούν δεν θα βοηθήσουν στην επανέκφυση μαλλιών στην φαλάκρα ή στην αναστολή της αλωπεκίας, είναι όμως πολύ σημαντική η πρόσληψη σιδήρου για την ενίσχυση της τρίχας, την πρόληψη των παθήσεων αυτών και την γενικότερη υγεία του οργανισμού.


Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση....μοιραστείτε το!
Για περισσότερο Κάνε Το Μόνος - DIY κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα .