

Συνήθως τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται είναι η κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν προσθέτουν και τζίντζερ, δάφνη, μαύρο πιπέρι, αποξηραμένες φλούδες εσπεριδοειδών και άλλα. Εν ολίγοις θυμίζει τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται και σήμερα σε κονιάκ, παλαιωμένο ρούμι, ουίσκι και παλαιωμένο τσίπουρο.

Η συνταγή προϋποθέτει ζάχαρη, αλλά μπορεί να παρασκευαστεί με μέλι, ενώ αντί για γαρύφαλλο μπορείς να βάλεις κάρδαμο. Κάποιοι προσθέτουν λικέρ, κονιάκ ή μπράντυ κάτι που πρσοθέτει επιπλέον αρώματα κάνοντάς το πιο ενδιαφέρον.
Εμείς θα πάμε όσο πιο κοντά στην συνταγή που προτιμάται στην χώρα μας και τις γεύσεις μας.
Θα χρειαστείς:
• Ενάμιση λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί (εμφιαλωμένο σε πλαστικό ή 2 γυάλινα).
• Τέσσερα κομμάτια γαρύφαλλο.
• Τρία-τέσσερα μπαστούνια κανέλα.
• Εξήντα γρ. μαύρη ζάχαρη ή 80 λευκή.
• Φλούδα ενός λεμονιού.
• Φλούδα μισού πορτοκαλιού.
• Ένα με 1 ½ σφηνάκι κονιάκ (40-60 ml).
• Χυμό από μισό πορτοκάλι.
*Μισό Μοσχοκάρυδο.
*Δύο φύλλα δάφνης.
*Τριάντα γραμμάρια τζίντζερ τριμμένο σε τρίφτη.
* Τα υλικά με αστερίσκο είναι στην κρίση σου. Μην βάλεις όλα τα υλικά με αστερίσκο, αλλά επέλεξε 1 ή 2 από αυτά!
Εκτέλεση:
Βάζεις τα μπαχαρικά (στην φωτογραφία είναι και ο αποξηραμένος αστεροειδής γλυκάνισος, στον οποίο πήγαμε πάσο), τις φλούδες και την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα με 200-300ml από το κρασί και θερμαίνεις σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (1 με 2 λεπτά).
Στις φλούδες έχεις καρφώσει τα γαρύφαλλα ώστε να μην χρειαστεί να σουρώσεις. Προσθέτεις το υπόλοιπο κρασί, το κονιάκ ή μπράντυ (τα ελληνικά κονιάκ ονομάζονται μπράντυ, είναι Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και το ποτήρι με τον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύεις για ένα με δύο λεπτά και με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρείς τις φλούδες.Έπειτα με μια κουτάλα σερβιρίσματος σούπας, γεμίζεις τα ποτήρια και απολαμβάνεις!
Γρήγορη Παραλλαγή: Μια φιάλη Cabernet, 2 φλιτζάνια χυμού ρόδι, 3 κγ μέλι, 1 ξυλάκι κανέλας, 3 ξυλάκια γαρύφαλλο.
Εκτέλεση: Ανακατεύεις σε ένα κατσαρολάκι με μέτρια φωτιά, μέχρι να σταματήσεις να νιώθεις την αντίσταση από το μέλι. Έτοιμο σε τρία λεπτά!
Οι δύο συνταγές μας σερβίρονται ιδανικά σε γυάλινη κούπα με πόδι όπως στις φωτογραφίες. Ακόμα καλύτερα σε διάφανη γυάλινη κούπα!Η κανέλα και το μέλι ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μαλακώνουν τον λαιμό! Αν είσαι άρρωστος βάλε νερό και αλκοόλ σε αναλογία 1:1!

Βάζεις τα μπαχαρικά (στην φωτογραφία είναι και ο αποξηραμένος αστεροειδής γλυκάνισος, στον οποίο πήγαμε πάσο), τις φλούδες και την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα με 200-300ml από το κρασί και θερμαίνεις σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (1 με 2 λεπτά).
Στις φλούδες έχεις καρφώσει τα γαρύφαλλα ώστε να μην χρειαστεί να σουρώσεις. Προσθέτεις το υπόλοιπο κρασί, το κονιάκ ή μπράντυ (τα ελληνικά κονιάκ ονομάζονται μπράντυ, είναι Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και το ποτήρι με τον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύεις για ένα με δύο λεπτά και με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρείς τις φλούδες.Έπειτα με μια κουτάλα σερβιρίσματος σούπας, γεμίζεις τα ποτήρια και απολαμβάνεις!

Γρήγορη Παραλλαγή: Μια φιάλη Cabernet, 2 φλιτζάνια χυμού ρόδι, 3 κγ μέλι, 1 ξυλάκι κανέλας, 3 ξυλάκια γαρύφαλλο.
Εκτέλεση: Ανακατεύεις σε ένα κατσαρολάκι με μέτρια φωτιά, μέχρι να σταματήσεις να νιώθεις την αντίσταση από το μέλι. Έτοιμο σε τρία λεπτά!
Οι δύο συνταγές μας σερβίρονται ιδανικά σε γυάλινη κούπα με πόδι όπως στις φωτογραφίες. Ακόμα καλύτερα σε διάφανη γυάλινη κούπα!Η κανέλα και το μέλι ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μαλακώνουν τον λαιμό! Αν είσαι άρρωστος βάλε νερό και αλκοόλ σε αναλογία 1:1!