
Γενικές οδηγίες συντήρησης τροφίμων στο ψυγείο
Στα ψυγεία (όταν η κατάψυξη είναι στο επάνω μέρος) η θερμοκρασία των επάνω ραφιών είναι χαμηλότερη, ενώ των κάτω υψηλότερη.
• Στην πόρτα τοποθετείτε πάντα προϊόντα που θα καταναλώσετε άμεσα.
• Mη φορτώνετε με πολλά πράγματα το ψυγείο, γιατί ανεβαίνει η θερμοκρασία του και μη στοιβάζετε το ένα τρόφιμο πάνω στο άλλο.
• Aποθηκεύετε τα λαχανικά και τα υπόλοιπα φυλλώδη είδη χωριστά από τα φρούτα.
• Aποθηκεύετε τα προϊόντα που αλλοιώνονται ευκολότερα ή που θέλετε να τα διατηρήσετε περισσότερο στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου.
• Tρόφιμα με ισχυρές οσμές καλό είναι να τυλίγονται πριν μπουν στο ψυγείο και να μη βρίσκονται πολύ καιρό μαζί με προϊόντα που απορροφούν οσμές
Η διατήρηση των φρέσκων μυρωδικών
Συντήρηση: 5 μέρες
Κατάψυξη: μέχρι 12 μήνες

Η συντήρηση του ζωμού
Συντήρηση: 3 μέρες
Κατάψυξη: μέχρι 6 μήνες

Για να μη μαυρίσουν γρήγορα οι μπανάνες
Συντήρηση: 7 μέρες
Κατάψυξη: 3 μήνες

Κίτρινα σκληρά τυριά
Συντήρηση: 3 εβδομάδες
Κατάψυξη: μέχρι 4 μήνες

Η συντήρηση του τοματοπελτέ
Συντήρηση: 1 εβδομάδα
Κατάψυξη: μέχρι 4 μήνες

Λεμόνια
Συντήρηση: 4 εβδομάδες
Κατάψυξη: 4 μήνες

Οι ξηροί καρποί δε θα ταγγίσουν
Συντήρηση: μέχρι 6 μήνες
Κατάψυξη: μέχρι 2 χρόνια

Βούτυρο
Συντήρηση: 3 μήνες
Κατάψυξη: 1 χρόνο

Αλεύρι
Θερμοκρασία δωματίου: 1-2 χρόνια
Κατάψυξη: 1-2 χρόνια

Βρασμένο ρύζι
Συντήρηση: 4-6 μέρες
Κατάψυξη: 6 μήνες

Ψωμί
Θερμοκρασία δωματίου: 7 μέρες
Κατάψυξη: 3 μήνες

Δεν μπορείτε να καταψύξετε σε καμία περίπτωση τα παρακάτω προϊόντα
Αυγά
Τα αυγά μέσα στο τσόφλι, μετά την απόψυξη χάνουν την αρχική τους υφή και τη γεύση τους. Το ασπράδι γίνεται μαλακό και ελαστικό.

Το ίδιο και το γιαούρτι, τη κρέμα γάλακτος, το κεφίρ και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα κατά την απόψυξη γίνονται νερουλά και σβολιάζουν.

Τα μαλακά τυριά χάνουν την αρχική υφή τους. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως υλικά σε συνταγές, αλλά δεν κάνουν πλέον ως άλειμμα σε ψωμί.

Οποιοσδήποτε κονσέρβες, ειδικά με κάποιο ζωμό ή λάδι, κατά την ψύξη, μπορούν να σκάσουν. Επιπλέον, κατά την απόψυξη, το μέταλλο μπορεί να απορροφηθεί από το ίδιο το προϊόν.

Όπως και μαρούλι, αγγούρι, ντομάτες, παντζάρια και άλλα λαχανικά κατά την απόψυξη αλλοιώνονται. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικά μέσα σε πίτες, ραγού ή σούπες, αλλά σε σαλάτες δεν σερβίρονται πλέον.

Οι ωμές πατάτες μετά την απόψυξη μπορούν να μαραθούν, να γίνουν πιο γλυκές και να μαυρίσουν. Οι τηγανητές πατάτες θα χάσουν την τραγανή τους υφή και θα γίνουν πιο πικρές. Συνιστάται να καταψύξετε μόνο βραστές πατάτες.

Μπανάνες
Στο ψυγείο οι μπανάνες μαυρίζουν γρήγορα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν ωριμάσει.

Είναι σημαντικό να το διατηρείτε σε θερμοκρασία +12 – 16 °C. Στο ψυγείο το ελαιόλαδο μπορεί να πήξει και στον πάτο του μπουκαλιού να εμφανιστεί κατακάθι.

Στο ψυγείο η σοκολάτα αλλοιώνεται και λευκαίνει από τους κρυστάλλους της ζάχαρης. Η υγρασία του ψυγείου μπορεί να δημιουργήσει μούχλα στην επιφάνειά της.

Η υψηλή υγρασία του ψυγείου μαλακώνει τα κρεμμύδια. Αρχίζουν να βγάζουν ρίζες και φύτρα ή πιάνουν μούχλα. Τα κρεμμύδια είναι καλύτερα να διατηρούνται σε σκοτεινό ξηρό και δροσερό μέρος, μακριά από πατάτες.

Στο ψυγείο και το σκόρδο αρχίζει να μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς. Χάνει την καυτερή του γεύση. Συνιστάται να το διατηρείτε στο ίδιο μέρος με τα κρεμμύδια.

Σε κρύες συνθήκες, το άμυλο της πατάτας διασπάται σε σάκχαρο και οι πατάτες γίνονται αμυλώδεις και γλυκές. Συνιστάται να τις διατηρείτε σε ξηρό και δροσερό μέρος, για να αερίζονται, αλλά όχι σε κρύο.

Σε θερμοκρασίες κάτω των 10 °C οι ντομάτες χάνουν το άρωμά και τη γεύση τους και γίνονται μαλακές.
