Το πράσινο σαπούνι,ένα αναντικατάστατο θαυματουργό προϊόν με ρίζες από την Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα από το νησί της Λέσβου.Το “Πράσινο σαπούνι” γίνεται από ακατέργαστο πυρηνέλαιο ελιάς. Το πυρηνέλαιο φτιάχνεται από σπασμένες ολόκληρες ελιές (σάρκα και κουκούτσι και περιέχει χλωροφύλλη η οποία δίνει το πράσινο χρώμα στο φρέσκο σαπούνι. Το χρώμα αυτό ξεθωριάζει σιγά σιγά καθώς το σαπούνι στεγνώνει και ωριμάζει.
Οι χρήσεις του πράσινου σαπουνιού
Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη.
Η αξία του πράσινου σαπουνιού δεν τελειώνει στην προσωπική υγιεινή, αλλά συνεχίζει και αφορά και την καθαριότητα ακόμα και του σπιτιού. Το πράσινο σαπούνι, αρχικά, είναι ιδανικό για την καθαριότητα των βρεφικών και παιδικών ρούχων, λόγω της απόλυτα φυσικής του σύστασης, ενώ έχει αποτελεσματική δράση και στην απολύμανση του σπιτιού, καθώς αν το διαλύσετε σε νερό, είναι ιδανικό για σφουγγάρισμα.
Αυτό το σαπούνι είναι κατάλληλο για λούσιμο και τον πλήρη καθαρισμό της επιδερμίδας , ενώ ταυτόχρονα είναι φιλικό προς το δέρμα. Προσφέρει άριστη καθαριότητα από την κορυφή ως τα νύχια, για όλες τις ηλικίες.
Το πράσινο χειροποίητο σαπούνι είναι αντισηπτικό και ευεργετικό για περιπτώσεις δερματικών παθήσεων, αλλεργιών, ελκών και μυικών προβλημάτων.
Έχει ακόμα λευκαντικές ιδιότητες και ο συνδυασμός του με λίγο λευκό ξύδι, το κάνει ιδανικό καθαριστικό για μπάνιο και κουζίνα.
Τέλος, χρησιμοποιείται ακόμα και σαν φυτοφάρμακο, με το διάλυμα του οποίου μπορείτε να ψεκάσετε τα φυτά για να τα προστατεύσετε ήπια από έντομα και ασθένειες, πριν έστω καταφύγετε σε πιο δραστικές λύσεις.
Με 100% φυσικά συστατικά που βιοδιασπώνται πλήρως και χωρίς αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία, είναι ένα καθαριστικό πλήρως οικολογικό. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό –ίσως γιατί τόσα χρόνια, με τόσες διαφημίσεις «θαυματουργών» απορρυπαντικών, έχουμε ξεχάσει τα βασικά- είναι το πόσο αποτελεσματικό είναι το πράσινο σαπούνι με τους λεκέδες.
Ένα μικρό τεστ μπορεί να δείξει την ποσότητα του ελαιολάδου που περιέχει:
Αν προσπαθήσουμε να το.. κόψουμε στη μέση, μ ένα μαχαίρι και θρυμματίζεται αμέσως, σημαίνει ότι περιέχει λίγο ελαιόλαδο.
Αναζητάμε το ποσοστό του ελαιολάδου στο σαπούνι στην ετικέτα του,αν υπάρχει.
Η δήθεν φρεσκάδα του στα διάφορα απορρυπαντικά (για το σπίτι ή τα ρούχα) που κυκλοφορούν στην αγορά και έχουν ¨μυρωδιά¨ πράσινου σαπουνιού (τύπου Μασσαλίας) είναι πλανεύτρα κι επικίνδυνη .
Τα προϊόντα αυτά..περιέχουν χημικές ουσίες, που απλώς μιμούνται τη μυρωδιά του σαπουνιού, και ρυπαίνουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων όπου απελευθερώνονται.
Καθώς πρόκειται να προκαλέσουμε μια χημική αντίδραση, είναι απαραίτητο να προφυλαχτούμε, διότι μπορεί να προκαλέσουμε σοβαρά εγκαύματα. Απομακρύνουμε τα παιδιά, καλύπτουμε τις επιφάνειες και φοράμε φόρμα, χοντρά γάντια από καουτσούκ και προστατευτικά γυαλιά σε όλη τη διαδικασία.
Υλικά για 6 σαπούνια των 100 γρ. περίπου το καθένα
500 γρ. ελαιόλαδο ή μούργα
150 γρ. αποσταγμένο νερό
65 γρ. καυστική σόδα, τη βρίσκουμε σε μαγαζιά με χρώματα
Παρασκευή με τη θερμή μέθοδο
Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να γίνει χλιαρό. Ρίχνουμε σιγά σιγά την καυστική σόδα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά. Όταν το μείγμα αρχίσει να πήζει ελαφρώς, κλείνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να πάρει λίγες ακόμα βράσεις. Στη συνέχεια, το αποσύρουμε, το αφήνουμε να σταθεί λίγη ώρα και το βάζουμε σε καλούπια. Αφού κρυώσει εντελώς, το αποθηκεύουμε σε χώρο μακριά από παιδιά. Το φρέσκο σαπούνι δεν είναι κατάλληλο για χρήση, επειδή διατηρεί ακόμη τον αλκαλικό του χαρακτήρα· χρειάζεται 4-6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση. Τότε θα έχουμε υπόλευκα σαπουνάκια με pH γύρω στο 7.
Φυλάμε τα χρησιμοποιημένα σκεύη για μελλοντικές παρασκευές σαπουνιού και δεν τα επαναφέρουμε στην κουζίνα για μαγείρεμα.