Κάνε Το Μόνος - DIY: Πώς να φτιάξετε ένα σπιτικό φούρνο

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Πώς να φτιάξετε ένα σπιτικό φούρνο

Μια μεγάλη, σχετικά φθηνή κατασκευή , θα σας δείξουμε βήμα προς βήμα για το πώς να κτίσετε  ένα σπιτικό φούρνο  από το μηδέν!Υπέροχες αργές μαγειρεμένες ώμους του αρνιού, του χοιρινού κρέατος, των πλευρών του βοείου κρέατος, των χοιρινών και ακόμη και ολόκληρης της κατσαρόλας θα σας λύσει τα χέρια!

Βήμα 1: Τι θα χρειαστείτε


Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ φούρνου πίτσας, που κυμαίνονται από μικρούς πήλινους φούρνους μέχρι φούρνους σκυροδέματος μεγαλύτερης κλίμακας. Αυτό που αποφασίζετε να χτίσετε εξαρτάται από λίγους παράγοντες, όπως ο προϋπολογισμός, ο περιορισμός του μεγέθους του χώρου, ο χρόνος, αυτό που θέλετε να μαγειρέψετε κλπ.

Αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτό το φούρνο σε ένα ξύλινο κιβώτιο, έτσι είχαμε την επιλογή να το μετακινήσουμε αν χρειαζόταν! Αν και αν αποφασίσετε να το κάνετε αυτό, παρακαλούμε να θυμάστε ότι η κατασκευή θα είναι πιθανώς περίπου μισό τόνο, ώστε ένα παλετοφόρο θα απαιτηθεί! 

Τι χρειάζεστε:
• Ξηρή άμμο (γενική σκόνη που συνήθως περιέχει μικρές ποσότητες αδρανών στο μείγμα)
•Τσιμεντοκονίαμα
• Αδρανή
• Κάδος ή δοχείο για την καμινάδα (Προαιρετικά!)
• Πλάκα για μίξη
• Μύλος για τοποθέτηση τούβλων
• Τούβλα (ιδανικά ανθεκτικά στη θερμότητα αλλά όχι απαραίτητα)
• Μεγάλα Φύλλο σελοφάν
• Μερικά παλιά κομμάτια ξύλου / αφρού για τη διαμόρφωση της αψίδας
• Πλαίσιο (εάν χτίζεται σε παλέτα) - βεβαιωθείτε ότι είναι για εξωτερική χρήση διαφορετικά θα παραμορφωθεί!
• Ξύλινη παλέτα
• Τρυπάνια
• Βίδες
ξύλου • Ξύλο πριόνι

Οι ακριβείς ποσότητες εξαρτώνται από το μέγεθος που αποφασίζετε να χτίσετε. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι τα τούβλα ανθεκτικά στη θερμότητα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή ενός φούρνου. Όταν θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία, τα τυποποιημένα τούβλα μπορούν να επεκταθούν και να προκαλέσουν σπάσιμο του φούρνου. 

Βήμα 2: Δημιουργία βάσης


 

Όταν αποφασίσετε για μια θέση για το φούρνο, βάλτε την παλέτα προς τα κάτω και βεβαιωθείτε ότι είναι οριζόντια. Το πάτωμα που τοποθετείται μπορεί να μην είναι επίπεδο, γι 'αυτό χρησιμοποιήστε μερικά κομμάτια ξύλου για να σφηνώσετε κάτω από την παλέτα για να το ανυψώσετε αν χρειαστεί.

Αφού τοποθετηθει η παλέτα, χρησιμοποιήστε το ξύλινο πριόνι για να κόψετε ένα τμήμα τσιπ-χαρτονιού που ταιριάζει ακριβώς στη βάση της παλέτας. Κόψτε μερικές ταινίες από μοριοσανίδες που είναι περίπου 50 χιλιοστά ψηλά για να σχηματίσουν μια περίμετρο γύρω από την κορυφή της παλέτας. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ των σανίδων, καθώς αυτό θα σχηματίσει τη σφραγίδα που θα συγκρατεί στο σκυρόδεμα !!

Αναμείξτε το σκυρόδεμα σε αναλογία 1: 2: 4 (1 μέρος τσιμέντου, 2 μέρη κοφτερή άμμο, 4 μέρη αδρανή). Χρησιμοποιήστε το φτυάρι για να βάλετε το σκυρόδεμα στο ξύλινο καλούπι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μακρά ξύλινη μπαστούνια κατά μήκος για να βεβαιωθείτε ότι το σκυρόδεμα είναι επίπεδο και έχει το καλύτερο φινίρισμα. Αυτό το κορυφαίο στρώμα θα δημιουργήσει το πάτωμα για το φούρνο πίτσας, ώστε να προσπαθήσετε και να το πάρετε όσο πιο ομαλή μπορείτε.

Βήμα 3: Προσαρμογή του μεγέθους τούβλων / σχεδιασμού



Είναι καλή ιδέα να τοποθετήσετε τα τούβλα στη σωστή θέση πριν τα στερεώσετε σταθερά στη θέση τους. Με το τυποποιημένο τούβλο σπίτι θα ήθελα να συμβουλεύσει το ψιλοκομμένο τους στο μισό, ώστε να μπορείτε να έχετε περισσότερο σχήμα στον φούρνο σας πίτσα. Η τοποθέτηση των τούβλων πριν διασφαλίζει ότι γνωρίζετε περίπου όπου θα πάνε τα τούβλα και επίσης περίπου πόσα θα χρειαστείτε.

Βήμα 4: Δημιουργία του ημικυκλίου


 
 

Η καμάρα θα σχηματίσει την οροφή της κατασκευης όπου θα έχετε πρόσβαση στο εσωτερικό του φούρνου. Γενικά η αψίδα είναι περίπου τα δύο τρίτα του ύψους ολόκληρου του φούρνου. Χρησιμοποιήσαμε αφρό για να δημιουργήσουμε μια στήριξη, αλλά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε πολυεπίπεδο χαρτόνι ή ακόμα και off-cuts από το chip-board για να δημιουργήσετε την καμπύλη στην οποία ξεκουράζονται τα τούβλα. Αυτό καθαρά παρέχει στήριξη ενώ τα τούβλα καμάρας στεγνώνουν. Το πλεονέκτημα ότι έχετε μια καμπυλωτή καμάρα παρά μια επίπεδη είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βάρος των τούβλων που στηρίζονται μεταξύ τους για να παρέχουν στήριξη (σχεδόν σφηνωμένα στη θέση τους).

Βήμα 5: Τσιμέντο των Τούβλων στη θέση τους

  
 

Το πρώτο βήμα εδώ είναι η τσιμεντοποίηση του πρώτου (αλεσμένου) στρώματος από τούβλα στη θέση του χρησιμοποιώντας ένα μίγμα τσιμέντου και λεπτής άμμου (μια αναλογία περίπου 1: 3 θα ήταν ωραία).  Τοποθετήστε το φύλλο σελοφάν στο στρώμα βάσης και αρχίστε να γεμίζετε με άμμο. Ένα καλούπι άμμου του εσωτερικού του φούρνου δημιουργείται έτσι ώστε τα τούβλα να μπορούν να στηριχτούν στην άμμο ενώ είναι τσιμεντοποιημένα στη θέση τους (αποτρέπει την κατάρρευση ενώ το τσιμέντο είναι βρεγμένο!). Η άμμος είναι τυλιγμένη σε σελοφάν ή πλαστικό φύλλο για να εμποδίσει την άμμο να κολλήσει στο εσωτερικό του φούρνου όπου μπορεί να υπάρχει κάποιο υγρό τσιμέντο.

Αρχίστε να στρώσετε τα τούβλα στην πλευρά του φύλλου σελοφάν. Σε αυτό το στάδιο είναι καλό να τσιμεντόσουμε τη θέση της καμινάδας. Έχοντας την καμινάδα ελαφρώς υψηλότερη από την πόρτα εξασφαλίζει ότι ο καπνός εξέρχεται από την καμινάδα, σε αντίθεση με ακριβώς που βγαίνει από το μπροστινό μέρος του φούρνου. Μην ανησυχείτε για το τσιμέντο που φαίνεται λίγο βρώμικο. Αυτό θα ταξινομηθεί στο επόμενο βήμα.

Βήμα 6: Δημιουργία του εξωτερικού στρώματος σκυροδέματος


Ανακατέψτε λίγο πιο συγκεκριμένα, όπως στο βήμα 2. Ελευθερώστε το σε ολόκληρο το εξωτερικό του φούρνου . Όχι μόνο αυτό κάνει το φούρνο να φαίνεται καλύτερα, αλλά παρέχει περισσότερη μόνωση που θα κρατήσει το φούρνο σας πιο ζεστό για περισσότερο!

Βήμα 7: Αφαίρεση των στηριγμάτων 


 


Μόλις στεγνώσει το σκυρόδεμα (συνήθως δύο μέρες), είναι καιρός να αφαιρέσετε τα στηρίγματα για την καμάρα. Αυτό θα παρέχει στη συνέχεια πρόσβαση στην τσάντα άμμου που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει στο εσωτερικό του φούρνου. Βγάλτε προσεκτικά την πλευρά της τσάντας και ξεκινήστε να σκάβετε την άμμο. Μόλις αφαιρεθεί η πλειοψηφία της άμμου, μπορεί να αφαιρεθεί ολόκληρο το πλαστικό φύλλο, φέρνοντας μαζί του την υπόλοιπη άμμο.

Βήμα 8: Δημιουργία μιας μικρής φωτιάς και στη συνέχεια μαγείρεμα!


 
 

Πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί μια μικρή φωτιά για να στεγνώσει αργά το εσωτερικό του φούρνου. Μέχρι τώρα θα πρέπει να είναι λίγο πολύ στεγνή ούτως ή άλλως, αλλά ξεκινώντας  με μικρή εξασφαλίζει ότι δεν δημιουργούνται ρωγμές από τον ατμό που προσπαθεί να ξεφύγει! Μετά από αυτό είναι καιρός να μαγειρέψουμε !!! Δοκιμάστε μια μικρή πίτσα και πάρετε μια αίσθηση για το πώς το φούρνο σας συμπεριφέρεται!

Ευτυχισμένο μαγείρεμα και σας εύχομαι ό, τι καλύτερο!
Πηγή
Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση....μοιραστείτε το!
Για περισσότερο Κάνε Το Μόνος - DIY κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter για να μαθαίνετε όλα τα νέα .