Πέρα από το να αποφεύγετε το άγχος και να κοιμάστε καλύτερα, αυτά που τρώτε παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εμφάνισης ή της επιδείνωσης ασθενειών.
Σήμερα θα σας πούμε ποιες τροφές πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για την πρόληψη των ασθενειών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τροφές και ανοσοποιητικό σύστημα
Οι τροφές που καταναλώνετε επιδρούν σημαντικά στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, θετικά ή αρνητικά.
- Αν η διατροφή σας περιλαμβάνει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου αλευριού, λιπαρών και ζάχαρης, πιθανώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αποδυναμωμένο και επιτρέπει σε ιούς και βακτήρια να εισβάλουν στο σώμα σας.
- Από την άλλη πλευρά, αν τρώτε υγιεινές τροφές όπως φρούτα και λαχανικά εποχής, το σώμα σας είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
- Πέρα από το ότι ελέγχετε το βάρος σας, καταναλώνοντας λιγότερα λιπαρά επιτρέπετε στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.
- Η καλή διατροφή σας ωφελεί για πολλούς λόγους, ειδικά όμως αν θέλετε να αποφύγετε τις ασθένειες.
- Μια ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει στο σώμα σας τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται για να καταπολεμήσει την κυτταρική γήρανση και τις ελεύθερες ρίζες.
- Στην αρχή κάθε εποχής, θα πρέπει να προετοιμάζεστε και να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου να μην αρρωστήσετε.
Βασιλικός πολτός
Πρόκειται για τη μοναδική τροφή που τρώνε οι βασίλισσες των μελισσών στην κυψέλη. Περιέχει πολλές βιταμίνες, ειδικά Α, Β, C και Ε.
Ο βασιλικός πολτός περιέχει επίσης χαλκό, σίδηρο και φώσφορο. Επιπλέον εξασφαλίζει στο σώμα σας σελήνιο, μη κορεσμένα λιπαρά οξέα και ασβέστιο.
Συμβάλλει στην πρόληψη των λοιμώξεων και συνιστάται ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Λαμβάνετε μία κουταλιά τη μέρα κάθε πρωί με άδειο στομάχι, χωρίς καμία άλλη τροφή.
ΤζίντζερΗ γιαγιά σας πιθανώς σας έχει πει να πίνετε έγχυμα τζίντζερ για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της γρίπης ή της ρινικής συμφόρησης. Στην πραγματικότητα δεν έχει άδικο!
Η ρίζα του τζίντζερ χρησιμοποιείται στην ασιατική κουζίνα και είναι πολύ ωφέλιμη. Επίσης το τζίντζερ αποτελεί μέρος της φυσικής ιατρικής εδώ και αιώνες.
Το τζίντζερ καταπολεμά τις λοιμώξεις και βελτιώνει την κυτταρική υγείαχάρη στα αντιοξειδωτικά συστατικά του.
Για να αξιοποιήσετε τις ωφέλειες του τζίντζερ, μπορείτε να πασπαλίσετε με αυτό τα φαγητά σας ή να φτιάξετε ένα έγχυμα.
Υλικά
1 φλιτζάνι νερό (250 ml)
1/2 κουταλάκι του τσαγιού τριμμένο τζίντζερ (2 γραμμάρια)
1 κουταλιά της σούπας μέλι (25 γραμμάρια)
Προετοιμασία
Ζεστάνετε το νερό και, μόλις βράσει, προσθέστε το τζίντζερ.
Αφήστε το να βράσει για πέντε λεπτά, απομακρύνετε το έγχυμα από τη φωτιά και σκεπάστε το.
Σουρώστε το και γλυκάνετέ το με μέλι. Πιείτε το όσο το δυνατόν πιο ζεστό.
Πρόπολη
Πρόκειται για ακόμα ένα συστατικό που χρησιμοποιείται από τις μέλισσες στην καθημερινή ζωή τους (στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρησιμοποιείται για την κάλυψη της κυψέλης).
Η πρόπολη είναι μια τροφή ιδιαίτερα πλούσια σε αμινοξέα, βιταμίνες, απαραίτητα έλαια και βιοφλαβονοειδή. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μια εκπληκτική τονωτική ουσία που κρατάει μακριά όλες τις βακτηριακές νόσους.
Η πρόπολη συνιστάται στη περίπτωση συχνών αναπνευστικών προβλημάτων, ή όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο για κάποιον λόγο (λόγω κάποιου οικογενειακού προβλήματος, μεγάλου άγχους, κατάθλιψης κ.λπ.) και είστε περισσότερο ευάλωτοι απέναντι στις ασθένειες.
Κοτόσουπα
Ακόμα μία σπιτική συνταγή που πρότεινε η γιαγιά όταν ήμασταν μικροί και είχαμε γρίπη.
Ο ζεστός ζωμός κοτόπουλου ή μια ζεστή κοτόσουπα μειώνει τη ρινική συμφόρηση και μας ανακουφίζει όταν είμαστε κρυωμένοι.
Επειδή ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, αραιώνει τις εκκρίσεις, ενώ επίσης ενυδατώνει.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι περιέχει διάφορα «καλά βακτήρια» που ρυθμίζουν την εντερική χλωρίδα ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μαζί με το γιαούρτι συνιστούμε το κεφίρ ή άλλες τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Τα προβιοτικά στις τροφές αυτές καταπολεμούν τους ιούς και τα βακτήρια.
Πράσινο τσάι
Το πιο συνηθισμένο τσάι στην Ασία προσφέρει στο σώμα σας ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες και εξασφαλίζουν ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι κατεχίνες (ένα άλλο συστατικό του τσαγιού) μπορούν να καταστρέψουν τον ιό της γρίπης. Για να ενισχύσετε τις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού, συνιστούμε να το γλυκάνετε με μέλι.
Σκόρδο
Μία σκελίδα σκόρδο τη μέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα! Το ακούσατε ποτέ αυτό;
Πέρα από τη χαρακτηριστική δυνατή γεύση και μυρωδιά του, το σκόρδο έχει θειώδεις χημικές ενώσεις όπως η αλισίνη που συνεισφέρουν στηνενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μπορείτε να προσθέσετε σκόρδο σε κάθε είδους συνταγή και να αξιοποιήσετε τις ισχυρές του ωφέλειες για την καταπολέμηση της γρίπης, του κρυολογήματος και του πονόλαιμου.
Σπανάκι
Θα σας κάνει δυνατούς σαν τον Ποπάι και θα σας προστατέψει από τις ασθένειες.
Το σπανάκι είναι μια υπερτροφή που μπορείτε να φάτε με πολλούς τρόπους: σε πίτες, σε σμούθι, σαν γέμιση, σε σαλάτες…
Αυτό το νόστιμο πράσινο φυλλώδες λαχανικό είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φυλλικού οξέος, επομένως είναι θαυμάσιο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την επιδιόρθωση των κυττάρων.
Και κάτι ακόμα: ενυδατώνει το σώμα σας και αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειάς σας.
Και μην ξεχάσετε!
Κάντε την εγγραφή σας στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και κατασκευές ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ DO IT YOURSELF!
Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση....μοιραστείτε το!