Όλοι οι γονείς θυμούνται με συγκίνηση εκείνον τον υπέρηχο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου το μικρό τους έφερε το δάχτυλο στο στόμα και ξεκίνησε να το πιπιλίζει, εξασκώντας το αντανακλαστικό του θηλασμού! Γι’αυτό, είναι αναμενόμενο, οι περισσότεροι να θεωρούν την πιπίλα ως το πιο απαραίτητο αξεσουάρ για τους πρώτους (και όχι μόνο) μήνες ζωής του μωρού, μετά τις… πάνες! Αν τελικά αποφασίσετε να εισάγετε την πιπίλα στην καθημερινότητα του μικρού σας, καλό είναι να γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, καθώς και τα μικρά μυστικά ασφαλείας για τη σωστή χρήση της.
Τα πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα
- Η αλήθεια είναι ότι η πιπίλα μπορεί να ηρεμήσει ένα ανήσυχο μωρό και να το βοηθήσει να κοιμηθεί.
- Προσφέρει προσωρινή απόσπαση της προσοχής, κάτι που μπορεί να βοηθήσει κατά την παιδιατρική εξέταση ή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων αίματος ή άλλων παρομοίων διαδικασιών.
- Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την ωταλγία που προκαλεί η αλλαγή της πίεσης του αέρα κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
- Οι πιπίλες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).
- Η πρόωρη χρήση της πιπίλας, πριν εδραιωθεί ο μητρικός θηλασμός, μπορεί να
παρέμβει στην ομαλή διεξαγωγή του, διότι προκαλεί σύγχυση στο νεογνό.
Χρήσιμες συμβουλές:
- Το μωρό σας μπορεί να παρουσιάσει εξάρτηση από την πιπίλα. Επίσης, εάν τη χρησιμοποιεί στον ύπνο, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε συχνά ξεσπάσματα κλάματος στη μέση της νύχτας, όταν η πιπίλα πέσει από το στόμα του.
- Η παρατεταμένη χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικά προβλήματα (προεξοχή των μπροστινών δοντιών της άνω γνάθου).
- Το πλαστικό μέρος της πιπίλας πρέπει να είναι ενιαίο με τη θηλή και να μην αποσπάται.
- Η διάμετρος του πλαστικού μέρους της πιπίλας πρέπει να είναι τουλάχιστον 3,8 εκ., ώστε το μωρό να μην μπορεί να τη βάλει ολόκληρη στο στόμα του. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν τρύπες αερισμού.
- Η συνιστώμενη από τον κατασκευαστή ηλικία χρήσης της πιπίλας πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Μεγαλύτερα μωρά ή παιδιά μπορούν να χωρέσουν στο στόμα τους ολόκληρη την πιπίλα ενός νεογέννητου με κίνδυνο ασφυξίας.
- Η πιπίλα δεν πρέπει ποτέ να δένεται στο χέρι ή το λαιμό του παιδιού ή στο κρεβάτι του, γιατί μπορεί να προκληθεί ασφυξία. Είναι προτιμότερο να στερεώνεται με κλιπ και κοντό κορδόνι στα ρούχα του μωρού.
- Οι πιπίλες φθείρονται με τη χρήση. Θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος και αν διαπιστωθεί αλλοίωση του χρώματος του πλαστικού ή αν το πλαστικό κοπεί, η πιπίλα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα.
- Η θηλή του μπιμπερό και το πάνω μέρος του (δακτύλιος) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πιπίλα. Αν το παιδί κάνει δυνατές θηλαστικές κινήσεις υπάρχει κίνδυνος η θηλή να περάσει μέσα από τον δακτύλιο και να προκληθεί εισρόφηση.
Χρήσιμες συμβουλές:
- Μη δίνετε την πιπίλα στο μωρό πριν εδραιωθεί ο θηλασμός. Λάβετε υπόψη, ότι συνήθως χρειάζονται τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν εγκατασταθεί μία κανονική ρουτίνα θηλασμού.
- Μη χρησιμοποιείτε μια πιπίλα ως πρώτη γραμμή άμυνας. Ελέγξτε πρώτα αν το μωρό δυσφορεί ή είναι αναστατωμένο επειδή πεινάει, είναι λερωμένη η πάνα του, είναι κουρασμένο ή επειδή απλά θέλει να παίξετε μαζί του. Καλύψετε καταρχάς αυτές τις ανάγκες και εάν δεν ικανοποιηθούν, σε δεύτερο χρόνο, προσφέρετέ του την πιπίλα.
- Αφήστε το μωρό σας να ρυθμίζει το ρυθμό χρήσης της πιπίλας. Εάν το ίδιο δε δείχνει ενδιαφέρον, δοκιμάστε ξανά αργότερα ή παραλείψτε την εντελώς. Εάν η πιπίλα πέσει από το στόμα του ενώ αυτό κοιμάται, αφήστε το χωρίς πιπίλα στη συνέχεια του ύπνου. Επίσης, καλό είναι, να μην αφήνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί την πιπίλα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.
- Πριν προσφέρετε στο μωρό σας πιπίλα, να την καθαρίζετε καλά. ‘Εως την ηλικία των 3 μηνών συνιστάται η αποστείρωση. Στη συνέχεια, απλά ξεπλύνετε την με νερό. Μην επιχειρείτε να την «καθαρίσετε» βάζοντάς την στο δικό σας στόμα, γιατί, κατ’αυτόν τον τρόπο, θα μεταφέρετε μικρόβια στο μωρό.
- Καλό είναι να αντικαθιστάτε την πιπίλα συχνά, ιδανικά κάθε 1-2 μήνες.
- Μη βυθίζετε την πιπίλα στο μέλι ή τη ζάχαρη, για να κάνετε πιο ευχάριστη τη χρήση της. Κατ’αυτόν τον τρόπο αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες εμφάνισης οδοντικών βλαβών καθώς και προσβολής του μωρού από αλλαντίαση.
Και μην ξεχάσετε!
Κάντε την εγγραφή σας στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και κατασκευές ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ DO IT YOURSELF!
Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση....μοιραστείτε το!