Φυσικά δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε χημικά, αλλά μόνο την ευφυΐα μας, λευκό ξίδι, μαγειρική σόδα και λεμόνι.
Τι υλικά θα χρειαστείς
• Λευκό ξίδι
• Μαγειρική σόδα
• Χυμό λεμονιού
• Παλιά ρούχα, πανιά ή πανάκι καθαρισμού
• Παλιά οδοντόβουρτσα
• Οδοντογλυφίδες
Βήμα 1ο
Βάλε το πλυντήριο σε λειτουργία με άδειο κάδο ή περίμενε την τελευταία χρήση του. Άδειασέ το βγάζοντας όλα τα κινούμενα μέρη, την μπασκέτα και τα καλαθάκια για τα μαχαιροπίρουνα.
Βήμα 2ο
Τσέκαρε τον βραχίονα και επιβεβαίωσε ότι όλες οι τρύπες είναι ανοιχτές, ώστε το νερό να τρέχει χωρίς εμπόδια. Αν δεις μπλοκαρισμένες τρύπες από υπολείμματα φαγητού ή απορρυπαντικό που δεν έλιωσε καλά, καθάρισε με μια οδοντογλυφίδα.
Βήμα 3o
Καθάρισε στην βάση της πόρτας. Σε πολλά πλυντήρια είναι ένα σημείο που δεν πάει νερό, οπότε μπορεί πολύ εύκολα να συσσωρεύσει ιζήματα ή υπολείμματα φαγητού. Δες το πάτωμα του πλυντηρίου, ειδικά γύρω από το σημείο εξόδου των βρώμικων υδάτων και αποστράγγισης.
Λογικά εκεί θα συναντήσεις ένα σιφώνι ή μια γρίλια κάτω από τον περιστρεφόμενο βραχίονα (δες φωτογραφία). Πολλές φορές εκεί μαζεύονται τα υπολείμματα φαγητού, οπότε απομάκρυνέ τα με μια οδοντογλυφίδα. Αν υπάρχει φίλτρο βγάλτο να το αδειάσεις. Καθάρισε τα σημεία με την οδοντόβουρτσα με πάστα μαγειρικής σόδας (σόδα + νερό). Εναλλακτικά καθάρισε με ζεστό νερό με απορρυπαντικό πιάτων.
Βήμα 4ο
Ύστερα καθάρισε με την οδοντόβουρτσα (με σόδα πάλι) το σημείο αποστράγγισης. Βεβαιώσου ότι αφαιρέθηκαν τα φαγητά στα οποία οφείλονται οι δυσάρεστες μυρωδιές. Μπορεί ακόμα να βρεις αυτοκόλλητα από σκεύη ή βαζάκια.
Βήμα 5ο
Η τσιμούχα (τα μαύρο ελαστικό που ακουμπά στην πόρτα του πλυντηρίου και την υπόλοιπη συσκευή) χρειάζεται καθάρισμα! Πάρε ένα πανάκι και βάλε λευκό ξύδι και λίγο λεμόνι για να αφαιρέσεις τα άλατα και υπολείμματα απορρυπαντικού. Αν υπάρχουν βαθιές αυλακιές χρησιμοποίησε την οδοντόβουρτσά σου. Τρίψε καλά όπου δεις πλαστικό ένωσης με την συσκευή.
Βήμα 6ο
Τσέκαρε την μπασκέτα και τα καλαθάκια για υπολείμματα φαγητού. Αν είναι πολύ βρώμικα άστα σε ζεστό νερό για ένα βράδυ. Τρίψε καλά.
Βήμα 7ο
Αν το νερό έχει δημιουργήσει άλατα (πολύ πιθανό), καλό είναι να κάνεις ένα κύκλο πλύσης με άδειο κάδο και λευκό ξύδι. Βάλε 2 κούπες λευκό ξίδι στο κάτω μέρος του πλυντηρίου και άνοιξε ένα γρήγορο ή οικονομικό πλύσιμο. Σταμάτησε την πλύση στην μέση του χρόνου ώστε να δράσει το ξύδι. Άφησε για 20 λεπτά και πάτα play να ολοκληρώσει την πλύση.
Αν παρατηρήσεις σκουριά, τοποθέτησε υγρό κατά της σκουριάς ειδικό για πλυντήρια. Αν η μπασκέτα είναι μεταλλική, γδέρνεται με τον κάδο και εμφανίζει σκουριά, υπάρχουν ειδικά προϊόντα για πλυντήρια πιάτων, ώστε να επικαλυφθεί και να σφραγιστεί η σκουριά.
Αν παρατηρήσεις μούχλα προτείνεται μια πλύση με χλωρίνη, αλλά επειδή κανείς δεν είναι σίγουρος αν στραγγίζει το πλυντήριο καλά, προτίμησε την οδοντόβουρτσα με ξύδι. Επίσης μην κάνεις ποτέ το λάθος να αναμείξεις χλωρίνη με ξύδι!
Τελευταίο (8ο) βήμα
Καθάρισε τα κουμπιά και το πάνελ με οδοντογλυφίδα. Μπορεί να είναι εξωτερικό σημείο, αλλά συσσωρεύονται βρωμιές από τα δάχτυλα και κολλούν τα κουμπιά. Ψέκασε με διάλυμα νερού με ξύδι και λεμόνι, εκτός αν έχεις ειδικό διάλυμα για ανοξείδωτο ατσάλι.
Μικρές συμβουλές
Αυτό μπορείς να το κάνεις κάθε μήνα ή 2 με 4 φορές τον χρόνο. Ουσιαστικά αποτελεί service οπότε παρατείνεις την διάρκεια ζωής της συσκευής.
Πολλά τζελ καθαρισμού (και ταμπλέτες) περιέχουν χλωρίνη οπότε μπορεί η λαστιχένια τσιμούχα που προαναφέραμε να κάνει ρωγμή και να αποκτήσεις διαρροή.
Ποτέ μην χρησιμοποιείς χλωριούχα υγρά με ξύδι!
Και μην ξεχάσετε!
Κάντε την εγγραφή σας στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και κατασκευές ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ DO IT YOURSELF!
Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση....μοιραστείτε το!