Κάνε Το Μόνος - DIY: Πώς να αντιμετωπίσεις την ουρολοίμωξη

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Πώς να αντιμετωπίσεις την ουρολοίμωξη

Μια από τις πιο συχνές και ενοχλητικές παθήσεις του Καλοκαιριού είναι η ουρολοίμωξη. Μάθε τι είναι, πώς προκαλείται, αλλά και τους τρόπους πρόληψης και θεραπείας.
Έχε στο μυαλό σου ότι ό,τι συμβουλή και να ακούσεις, για να αντιμετωπίσεις την ουρολοίμωξη θα χρειαστεί να επισκεφτείς κάποιον ειδικό.
Πριν σου πούμε, όμως, πώς να αντιμετωπίσεις την ουρολοίμωξη θα πρέπει να μάθεις τα βασικά γι’ αυτή τη λοίμωξη αλλά και ποια είναι τα πρώτα συμπτώματά της ώστε να μπορείς να την αναγνωρίζεις.

Αίτια ουρολοίμωξης

Πηγή μόλυνσης αποτελεί συχνά η πρωκτική περιοχή, καθώς μικροοργανισμοί μεταφέρονται στην ευαίσθητη περιοχή και συγκεκριμένα στην ουρήθρα. Ακόμα, η ουρολοίμωξη μπορεί να προκληθεί όταν συγκρατούμε τα ούρα μας και αναβάλλουμε να πάμε στην τουαλέτα.
Να προσέχεις την υγιεινή του πρωκτού, να σκουπίζεσαι πάντα με φορά από μπροστά προς τα πίσω και να προσέχεις τη μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό κατά τη σεξουαλική επαφή.

Συμπτώματα
Συχνοουρία, δυσουρία (πόνος και δυσκολία κατά την ούρηση), αίσθημα “βάρους” χαμηλά στη κοιλιά, αίσθηση ανικανοποίητου μετά την ούρηση (νιώθεις ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και πρέπει να την επαναλάβεις). Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις τα παραπάνω συνοδεύονται από πυρετό. Αν διαπιστώσεις και αίμα στα ούρα, τότε πρέπει να κινηθείς γρήγορα, διότι η ουρολοίμωξη είναι σε προχωρημένο στάδιο και έχει επηρεάσει τα νεφρά σου.

Τρόποι αντιμετώπισης

Όταν αναγνωρίσεις συμπτώματα ουρολοίμωξης πρέπει άμεσα να απευθυνθείς στους ειδικούς. Αρχικά, σε μικροβιολογικό εργαστήριο, όπου θα κάνεις καλλιέργεια ούρων (χρειάζεται να δώσεις δείγμα από τα πρώτα πρωινά). Τη συγκεκριμένη εξέταση μπορείς να την κάνεις αυτόνομα ή να σου τη γράψει ο γυναικολόγος σου. Αν επιχειρήσεις το πρώτο, καλό θα ήταν να ελέγξεις τις τιμές της εξέτασης (κυμαίνονται από 20 έως περίπου 40 ευρώ ανά ιδιωτικό μικροβιολογικό).
Όταν βγουν τα αποτελέσματα και διαπιστωθεί η ουρολοίμωξη, πρέπει να τη δώσεις στο γυναικολόγο σου, ο οποίος θα σου γράψει την αντιβίωση που ενδείκνυται για το μικρόβιο που έχετε (συνήθως Zinadol, Ceclor ή Ciproxin).
Απαραίτητο είναι να πάρεις και προβιοτικά (π.χ. Ultra Levure) ή να τρως άφθονα γιαούρτια για να μην αναπτύξεις μύκητες από την αντιβίωση.

Τρόποι ανακούφισηςΜέχρι να κάνεις την εξέταση, ίσως σε ανακουφίσουν πλύσεις με χαμομήλι στην ευαίσθητη περιοχή. Στο μεταξύ, η Νο 1 συμβουλή από ειδικούς και παθόντες είναι να πίνεις άφθονο νερό για να ουρείς συχνά και να καθαρίζει ο οργανισμός.
Το ιδανικό τόσο για τη θεραπεία (με το που διαπιστώσεις την ενόχληση και παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή) όσο και την πρόληψη (αν έχεις ευαισθησία) είναι να παίρνεις συμπληρώματα cranberry (κοστίζει περίπου 20 ευρώ η συσκευασία) ή να πίνεις χυμό cranberry/φραγκοστάφυλλων.
Και μην ξεχάσετε! 
Κάντε την εγγραφή σας στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter για να ενημερώνεστε ή να στέλνετε τις δικές σας ιδέες, δημιουργίες και κατασκευές ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ DO IT YOURSELF!

Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση....μοιραστείτε το!