Κάνε Το Μόνος - DIY: Πως να καθαρίσω το παιδικό δάπεδο ασφαλείας παζλ

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Πως να καθαρίσω το παιδικό δάπεδο ασφαλείας παζλ

Είναι ένα παιχνίδι που λίγο πολύ αρκετές οικογένειες το έχουν σπίτι τους για να παίζουν τα μικρά παιδιά με ασφάλεια. Μιλάμε για το παιδικό δάπεδο ασφαλείας παζλ που συνήθως έχει γράμματα του ελληνικού ή ξένου αλφάβητου αλλά και νούμερα. Τόσο τα παιδιά όσο και μεις οι ενήλικες παίζουμε με τις ώρες και είναι λογικό να λερώνεται από φαγητά και ποτά που πέφτουν πάνω, όσο και από πατημασιές παπουτσιών κτλ.

Έχετε καθαρίσει ποτέ το παιδικό δάπεδο παζλ πέρα από το κλασσικό σκούπισμα με ηλεκτρική; Δε φαντάζεστε το πόσα μικρόβια υπάρχουν πάνω στο δάπεδο αυτό αποτελώντας μεγάλο κίνδυνο για την υγεία των παιδιών σας. Απλά αναποδογυρίστε μερικά κομμάτια παζλ και δείξτε τη βρωμιά που κρυβόταν τόσο καιρό από κάτω. Ήρθε λοιπόν η ώρα να το καθαρίσουμε και να το απολυμάνουμε.
Αφαιρούμε ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.

Θα πλύνουμε τα κομμάτια σε 2 διαφορετικές πλύσεις καθώς είναι αρκετά για να χωρέσουν στον κάδο όλα μαζί.

Υπάρχουν δύο επιλογές στο πλύσιμο:
α. Να βάλουμε τα κομμάτια παζλ σε υφασμάτινες θήκες πλυσίματος ρούχων. Αυτός ο τρόπος θα κρατήσει όλα τα κομμάτια μαζί, ωστόσο όλη η βρωμιά, ψίχουλα και τρίχες θα μείνουν μέσα στη θήκη.
β. Να βάλουμε τα παζλ χύμα χωρίς θήκη στον κάδο του πλυντηρίου. Έτσι θα πλυθούν καλύτερα απλά θα σκορπίσουν τα κομμάτια στον κάδο.
Εάν διαλέξετε τον πρώτο τρόπο, μπορείτε να γυρίσετε πρώτα το παζλ ανάποδα και να ρουφήξετε τη σκόνη και τη βρωμιά με μια ηλεκτρική σκούπα και μετά να βάλετε τα κομμάτια στη θήκη και κατόπιν στο πλυντήριο. 
Βάζουμε τα μισά κομμάτια στο πλυντήριο.
Δυστυχώς δεν χωράνε όλα τα κομμάτια μαζί στον κάδο, οπότε για να πλυθούν σωστά καλύτερο είναι να κάνουμε δύο σύντομες πλύσεις.
Βάζουμε στη θήκη απορρυπαντικού ένα καπάκι υγρό αντισηπτικό για ρούχα.
Χρησιμοποιήστε  υγρό απολυμαντικό ρούχων αντιμικροβιακό το οποίο είναι ειδικό για πλύσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες όπως στην περίπτωσή μας. Έτσι θα πετύχουμε καθαριότητα και απολύμανση μαζί. Επιπλέον προσθέτουμε ταμπλέτα αποσκλήρυνσης νερού για σωστή συντήρηση του πλυντηρίου ρούχων σε κάθε πλύση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΔΕΝ βάζουμε απορρυπαντικό γιατί θα κάνει αφρό τον οποίο δύσκολα θα μπορέσουμε να ξεβγάλουμε.
Επιλέγουμε το πρόγραμμα μόνο ξεβγάλματος σε χαμηλές στροφές
Εάν υπάρχει η δυνατότητα επιλέγουμε πρόγραμμα μόνο με ξέβγαλμα σε χαμηλές στροφές και χωρίς στύψιμο για να μην “ταλαιπωρήσουμε” τα κομμάτια του παζλ και χαλάσουν τη μορφή τους. Συνήθως το πρόγραμμα κρατάει γύρω στα 20 λεπτά.
Αφαιρούμε τα κομμάτια από το πλυντήριο και τα απλώνουμε να στεγνώσουν.
Απλώνουμε και ενώνουμε τα κομμάτια μεταξύ τους κατά προτίμηση κάτω από τον ήλιο για ταχύτερο στέγνωμα. Κάτω από τον ήλιο 5 λεπτά αρκούν για να στεγνώσει η εκτεθημένη στον ήλιο επιφάνεια.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ενώνουμε μεταξύ τους τα κομμάτια και στερώνουμε τις άκρες με κάποιο βαρύ αντικείμενο, διότι αν φυσάει ενδέχεται να σηκώσει το παζλ ο αέρας!
Τα γυρίζουμε ανάποδα να στεγνώσει και η πίσω επιφάνεια.
Σε 5 λεπτά περίπου θα έχει στεγνώσει και η πίσω επιφάνεια. Εάν είναι ακόμα νωπά αφήστε όσο χρόνο χρειάζεται για να στεγνώσουν καλά.
Βάζουμε τα κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο προκειμένου να στεγνώσουν και οι ενώσεις του παζλ.
Είναι σημαντικό να στεγνώσουν τόσο οι μεγάλες επιφάνειες του παζλ, όσο και οι μεταξύ τους ενώσεις. Αφήνουμε άλλα 5 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα μισά κομμάτια του παζλ
Στήνουμε ξανά το παζλ!


Απολυμαίνουμε αποτελεσματικά τα παιδικά παιχνίδια και κρατάμε μακριά τα πολλά και επικίνδυνα μικρόβια που μπορούν να φέρουν ασθένειες και λοιμώξεις. Τα καθαρίζουμε τακτικά και όχι μία φορά το χρόνο. Ο τακτικός καθαρισμός μπορεί να μειώσει δραστικά τις παιδικές ασθένειες που τόσο ταλαιπωρούν τα παιδιά αλλά και τους γονείς!