Τα φαγητά με πολλή ζάχαρη εκτός από τις πολλές θερμίδες που περιέχουν, επιβαρύνουν και την υγεία μας. Αναφερόμαστε τόσο στο αίμα μας λόγω ζαχάρου, όσο και στην οδοντοστοιχία μας, με την τερηδόνα να προκαλεί τα χειρότερα αποτελέσματα στα δόντια μας. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που πρέπει να προσέξετε.
Κονσερβοποιημένα φρούτα
Τα συντηρητικά και το σιρόπι στο οποίο «κολυμπάνε», τα λένε όλα. Δεν κάνουν τόσο καλό στην υγεία μας, όσο πιστεύουν πολλοί. Περιέχουν 22% ζάχαρη.
Παγωτό
Το αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων ιδιαίτερα το καλοκαίρι, είναι γνωστό πόσο παχαίνει. Συγκεκριμένα τα παγωτά έχουν ζάχαρη σε ποσοστό 26%. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να προτιμάτε τις γρανίτες.
Κέτσαπ
Οι σάλτσες που συνοδεύουν το φαγητό είναι γνωστές για τις θερμίδες τους. Η κέτσαπ μάλιστα, περιέχει 50% ζάχαρη στη σύστασή της και το κουταλάκι της σούπας, σας γεμίζει με 35 θερμίδες.
Δημητριακά
Από τους καλύτερους τρόπους να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Ένα μπολ με δημητριακά προτείνεται από πολλές δίαιτες ως ενδεικτική λύση. Ωστόσο πρέπει να διευκρινίσουμε, πως αυτά τα δημητριακά είναι ολικής άλεσης και με λίγα λιπαρά. Σε κάθε άλλη περίπτωση και ειδικά τα δημητριακά, που αγοράζουν τα παιδιά, περιέχουν έως και 56% ζάχαρη.
Μαρμελάδες
Εάν παρασκευάζετε οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, έχετε δει σίγουρα, πόση ζάχαρη χρειάζεται για ένα βάζο μαρμελάδας. Η γλυκιά φρουτένια γεύση που απολαμβάνετε περιέχει έως και 60% ανάλογα το είδος.
Τούρτες
Δύσκολα τις αποφεύγουμε σε γιορτές και γενέθλια, όμως δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε πιο συχνά. Περιέχουν 71% ζάχαρη και για αυτό, μπορείτε να καταπολεμήσετε τις λιγούρες και τις υπογλυκαιμίες με λίγη σοκολάτα υγείας.
Αποξηραμένα φρούτα
Εκτός των φρούτων σε κονσέρβες, ύποπτα για τη ζάχαρη που περιέχουν είναι και τα αποξηραμένα. Οι σταφίδες, τα σύκα και οι χουρμάδες για παράδειγμα έχουν 81% περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Καραμέλες
Πολλοί της καταναλώνουν για να αντιμετωπίσουν την υπογλυκαιμία τους. Αν και είναι μικρές και σπάνια τρώμε υπερβολική ποσότητα, περιέχουν 83% ζάχαρη. Δεν είναι τυχαίο πως οι οδοντίατρο συστήνουν να τις αποφεύγουμε.
Αναψυκτικά
Σύμφωνα με τους γιατρούς τα αναψυκτικά τύπου κόλα που καταναλώνουν οι νέοι σήμερα, αποτελούν μεγάλο παράγοντα παχυσαρκίας όσο και οι ποσότητες μπέργκερ.
Ζάχαρη
Αν και δεν καταναλώνετε σκέτη ζάχαρη, συνήθως τη βάζουμε σε ροφήματα όπως ο καφές που καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά. Προτιμήστε την ακατέργαστη, μαύρη ζάχαρη για τα ροφήματα και τα γλυκά σας.