Λίγο οι απότομες αλλαγές του καιρού, λίγο οι ιώσεις που «κυκλοφορούν»… και ο έντονος βήχας έρχεται για να αναστατώσει τόσο εσάς, όσο και τους γύρω σας! Πέρα από τη ζεστή κοτόσουπα, τις γαργάρες με αλατόνερο και τα απανωτά depon μπορείτε να καταπολεμήσετε τον πονόλαιμο και το βήχα με φυσικό τρόπο. Παρακάτω θα βρείτε οχτώ σπιτικά «σιρόπια» για να αντιμετωπίσετε χωρίς φάρμακα τα συμπτώματα της γρίπης ή του κρυολογήματος.
Τσάι από θυμάρι για την ανακούφιση του πόνου
Το θυμάρι αποτελεί μια εγκεκριμένη θεραπεία για το βήχα, τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και τη βρογχίτιδα. Τα μικρά φύλλα διαθέτουν φλαβονοειδή που χαλαρώνουν τους μύες της τραχείας και καταπραΰνουν τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος. Η πλειοψηφία, βράζει νερό και προσθέτει μέσα δυο κουταλάκια του γλυκού θρυμματισμένα φύλλα από θυμάρι. Μετά από 10 λεπτά, κατεβάζει το μπρίκι και προσθέτει μέλι και λεμόνι.
Σπιτικό φάρμακο για το βήχα… το μέλι!
Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το μέλι θεραπεύει το βήχα και τον πονόλαιμο. Φτιάξτε ένα τσάι και αντί για ζάχαρη, ανακατέψτε μια κουταλιά μέλι. Εναλλακτικά, αναμείξτε μέλι με λάδι καρύδας και χυμό λεμονιού για ένα «σπιτικό» σιρόπι που θα καταπολεμήσει τον πόνο. Για τους πιο «τολμηρούς», πιείτε ένα σφηνάκι bourbon με λίγο μέλι ένα μισάωρο πριν κοιμηθείτε.
Ένα ζεστό ντους «γιατρεύει» το λαιμό
Γυρίστε το νερό προς το ζεστό, κλείστε τα παράθυρα και αφήστε τον ατμό να καλύψει το μπάνιο. Αυτός θα χαλαρώσει τους μύες του λαιμού και θα απομακρύνει κάθε ίχνος βλέννας από την περιοχή. Ωστόσο, εάν καθίσετε υπερβολική ώρα μέσα στο μπάνιο, ο ατμός μπορεί να επιδεινώσει το βήχα, ειδικά για τα άτομα με άσθμα.
Λεμόνι με αλάτι και πιπέρι για το «τέλος» του βήχα
Πρόκειται για μια δημοφιλής θεραπεία που χαρίζει μια άμεση λύση ενάντια στο βήχα. Κόψτε ένα λεμόνι στα τέσσερα και ρίξτε πάνω στη μια φέτα μαύρο πιπέρι και αλάτι. Στη συνέχεια, ρουφήξτε τη «σάρκα» του λεμονιού, όπως θα κάνατε και με την τεκίλα! Διαφορετικά, δοκιμάστε το σε μορφή λεμονάδας…
Αλεσμένα αμύγδαλα για την αντιμετώπιση του βήχα
Μερικές από τις αρχαίες παραδόσεις θέλουν τα αμύγδαλα να ανακουφίζουν τα βρογχικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του βήχα. Ανακατέψτε μερικούς κουταλιές λεπτοαλεσμένων αμυγδάλων με ένα φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού και ανακουφιστείτε από τον πόνο. Εναλλακτικά, πιείτε λίγο ζεστό γάλα και η κατάστασή σας θα είναι καλύτερη!
Τσάι με μαύρο πιπέρι και μέλι για τη βλέννα
Σε περίπτωση που δεν έχετε «ξηρό» βήχα, δοκιμάστε να ρίξετε ένα κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι με δυο κουταλιές της σούπας μέλι… μέσα σε ένα μπρίκι με νερό που βράζει. Εάν μετά από ένα τέταρτο, σουρώσετε το μείγμα και πιείτε δυο γουλιές, θα μειώσετε το βήχα σας. Αυτό συμβαίνει, γιατί το πιπέρι διεγείρει την κυκλοφορία και τη ροή της βλέννας και σε συνδυασμό με το μέλι ανακουφίζει τον πονόλαιμο.
Γλυκόριζα… με φαρμακευτική «γεύση»
Εδώ και πολύ καιρό, η γλυκόριζα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του βήχα, αφού απαλύνει τη φλεγμονή και τον ερεθισμένο λαιμό. Μέσα σε ένα κατσαρολάκι βράστε τη γλυκόριζα και το γλυκάνισο για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια, περάστε το μείγμα από ένα σουρωτήρι. Στο τέλος, ρίξτε λίγο μέλι και διατηρήστε το σιρόπι στο ψυγείο. Όταν πονάει ο λαιμός σας, απλά καταναλώστε ένα κουταλάκι του γλυκού σιρόπι!
Τζίντζερ: Οι μυστικές δυνάμεις του και τα στοιχεία του
Από την αρχαιότητα είχε ανακαλυφθεί ότι το τζίντζερ έχει πολλές μυστικές δυνάμεις, καθώς θεραπεύει τα συμπτώματα από το κρυολόγημα και τη γρίπη χάρη στα αντιισταμινικά και τα αποσυμφορητικά στοιχεία του.
Προσθέστε 12 φέτες φρέσκο τζίντζερ σε μια κατσαρόλα με τρία φλιτζάνια νερό και αφήστε το να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας μέλι και ρίξτε μερικές σταγόνες λεμόνι.